Smoothie po tréninku

Do mixéru nalejeme 2 dcl vody, přisypeme mák, chia semínka a mandle a důkladně rozmixujeme. U vzniklé směsi počítejme s rychle houstnoucí konzistencí danou hygroskopickými vlastnostmi chia semínek. Proto neváhejme a co nejdříve přidejme i banán, ať zbytečně nenamáháme ložiska mixéru. Ozdobíme strouhanou hořkou vysokoprocentní čokoládou a snítkem čerstvé máty peprné. 

 
Smoothie před tréninkem
 

Makové mléko 1,5 dcl Banán 1 ks Jablko 1 ks Mandle 30 g Kari koření 3 g - 

Příprava smoothie obecně je jednoduchá, někdo by řekl primitivní. Dnes prostě vezmeme 1,5 dcl makového mléka (recept na výrobu najdete na www.skolazdravehovareni.cz/recept/makove-mleko), 1 zralý banán, jedno zralé nakrájené jablko se slupkou, 30 g mandlí a špetku kari koření.

Doporučuji postupovat tak, že do mixeru nejprve nalejeme mléko, do kterého přidáme mandle a rozmixujeme. Poté přidáme zbytek surovin a mixujeme do kašovité konzistence.

Všeobecně o smoothie platí, že je potřeba je konzumovat velmi pomalu systémem pomalého popíjení. V opačném případě si zaděláváme na nepřiměřené reakce trávicího traktu.

Nechte si chutnat, sportovci a ostatní zájemci nechť nezapomenou důkladně nastudovat dopad koktejlu na chování svého organismu.

Mandlové mléko

Takže v čem spočívá krása jednoduchosti?

Především v tom, že jsou potřeba pouze dvě ingredience – mandle a voda. Vezmeme 100 g neloupaných mandlí, které přelijeme v misce vařící vodou a necháme ponořené přibližně 15 minut. Po této době by měly jít mandle sloupnout od slupek (manuální stereotypní činnost, která povznáší ducha a uklidňuje).

V tomto okamžiku máme dvě možnosti. Buď oloupané mandle necháme dobře proschnout a pak je nastrouháme najemno nebo je rozmixujeme. Nebo na nic nečekáme a nedočkavě je rozmixujeme hned, v takovém případě ale s menším množstvím vody, protože v jejich mokré konzistenci mixér nepodá stoprocentní výkon.

Následně si odměříme 500 ml studené filtrované vody a strouhané nebo mixované mandle do ní vsypeme. Zamícháme a necháme cca 2–3 hodiny vyluhovat při pokojové teplotě. Poté celou směs v mixéru rozmixujeme do konzistence bílého mléka.

Skladujeme nejlépe v lednici, vychutnáváme ještě lépe v klidu...